همونطور که همهی ما میدونیم، خاصیت علم در انباشتی بودنشه؛ یعنی هر فناوری جدید علاوه بر حفظ نقاط قوت نسخه های قبلی خودش به دنبال رفع نقاط ضعف اونه. بدیهیه که این خاصیت علم به دنیای ارزهای دیجیتال هم راه پیدا کرده و ظهور آلت کوین ها رو رقم زده.
altcoin= alt (alternative) + coin
alternative در زبان انگلیسی به معنی جایگزینه. به این ترتیب به تموم ارزهای دیجیتال به جز بیت کوین ، آلت کوین یا همون کوین های جایگزین گفته میشه.
بعد از موفقیت چشمگیر و سدشکنی بیتکوین، رمزارز های دیگه هم ترسشون ریخت و خودی نشون دادن.
این رمز ارزها هم مثل بیتکوین توی سیستمی غیر متمرکز و همتا به همتا هستن و در نوع استخراج و معامله هم تقریبا مشابه عمل میکنن؛ اما قطعا آلتکوینها به عنوان هوو ها چیزی در آستین برای رو کردن داشتن!
آلتکوین ها، بنا بر دو قاعدهی انباشتی بودن علم و تکامل پلکان هوویی، تلاش کردن تا ضعف های بیتکوین رو نداشته باشن.
مزایای آلتکوینها به طور خلاصه و عمدتا در سرعت استخراج بالاتر و کارمزد کمتر خلاصه میشه. البته در شرایط متفاوت، شاهد رنگبازیِ این ویژگی ها خواهیم بود.
اولین آلتکوین دنیای ارز دیجیتال، نیم کوینه که در آوریل ۲۰۱۱ معرفی شد.
نیمکوین در الگوریتم و تعداد واحد استخراجی مشابه با بیت کوینه یعنی دارای الگوریتم اثبات کار و محدودیت حجم ۲۱ میلیونی هستش.
تفاوت اصلی نیمکوین با بیتکوین افزایش حریم خصوصی کاربران بود.
بعد از نیمکوین، آلتکوین های دیگه به این حرمسرا اومدن و به بازار داغ امروز رسیدیم.
در سادهترین حالت میتونیم بگیم اتریوم یه سیستم نرم افزاری غیر متمرکزه که با استفاده از فناوری بلاکچین و با هدف طراحی و اجرای راحت انواع قراردادهای هوشمند ساخته شده.
ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۳، ایده اولیه اتریوم رو مطرح کرد و در سال ۲۰۱۵ اولین نسخه اجرایی این پروژه شروع به فعالیت کرد و در مدت کوتاهی با پذیرش و محبوبیت زیادی رو به رو شد.
البته تصوری که ممکنه عموم ما از اتریوم توی ذهنمون داشته باشیم، یه ارز دیجیتال مثل بیت کوینه و خب تا حدودی درسته اما اگه بخوایم دقیقتر بگیم، شبکه اتریوم یه رمزارز مخصوص به خودش داره که با نام اتر (ether) یا همون اتریوم شناخته میشه.
در زمان نگارش این مقاله اتریوم بعد از بیت کوین در جایگاه دوم بازارارزهای دیجیتال قرار داره.
بایننس یک صرافی ارز دیجیتال است که کوین خودش رو در جولای ۲۰۱۷ به بازار عرضه کرده است.
بایننس کوین رمز ارز بومی صرافی بایننسه که برای پرداخت کارمزد های داخلی این صرافی، سرمایه گذاری روی رمز ارز های جدید، پرداخت کارمزد ها در صرافی های گوناگون و … کاربرد دارد.
بایننس کوین به عنوان سوختی برای برای انجام عملیات در صرافی بایننس و اکوسیستم اون محسوب میشه.
در واقع، برای پرداخت هزینههای عملیات در صرافی بایننس، مثل هزینه واریز و برداشت وجه، خرید رمزارزهای ارائه شده و … میشه از BNB استفاده کرد.
در حال حاضر BNB بعداز بیتکوین، دومین آلت کوین محبوب بازاره
دوج کوین در دسامبر ۲۰۱۳ طراحی و منتشر شد. لوگوی این کوین تصویر سگی از نژاد شیبا اینو (Shiba Inu) هستش که به عنوان یک میم اینترنتی معروف شناخته میشه.
از ویژگیهای مهم دوج کوین میشه به الگوریتم اسکریپت (Scrypt) و عرضهی نامحدود اون اشاره کرد. همانند سایر رمزارزها، میشه از دوج کوین برای سرمایهگذاری و ترید به امید کسب سود استفاده کرد.
بیشتر طرفداران دوج کوین از این آلتکوین بهعنوان ارز استفاده میکنند و از مزایای کارمزد تراکنش بسیار اندک و سرعت تراکنش چشمگیر و پلتفرم ساده ی اون بهرمند میشن.
در زمان نوشته شدن این مطلب دوج کوین بعد از بیت کوین، در جایگاه سوم بازار قرار داره.
ریپل یک پلتفرمه مبتنی بر فناوری بلاک چینه که توکن اختصاصی اون یعنی XRP در مرتبه چهارمین رمزارز محبوب بازار قرار داره. کاربرد این توکن راحتی انتقال ارزش از طریق شبکهی ریپله.
هدف اصلی XRP اینه که واسطهای برای انجام معاملات باشه چه از طریق انواع کریپتوکارنسیها و چه از طریق ارزهای فیات.
یک ارز دیجیتال با قیمت ثابت!
ارزش هر واحد تتر همیشه برابر با ۱ دلار ایالات متحده آمریکا است.
به این ارز ها، ارز های ثابت یا همون استیبل کوین (stable coin) گفته میشه. قیمت این ارز همیشه ثابت و مشخصه و از این حیث کاربرانش از استرس های نوسانی بازار در امان هستن.
دلیل دیگه ی رشد این رمز ارز، کاربردی بودنش در انتقال ساده ی پول به صورت دلار به صرافی ها و کیف پول های دیگه است.
درحال حاضر تتر بعد از بیتکوین پنجمین ارز دیجیتال محبوب در بازاره.
کاردانو یک پلتفرم مبتنی بر بلاک چینه که امکان ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند رو فراهم میکنه و از این حیث، به اتریوم شباهت زیادی داره.
کاردانو خودش رو پیشگام در «نسل سوم بلاک چین» میدونه. امنیت این شبکه، با استفاده از معماری چند لایه تأمین شده. به گفته تیم کاردانو، سرعت و کارمزد تراکنشهای این شبکه بسیار بهتر از بلاک چینهای قدیمیه.
کاردانو به جای اثبات کار یا ماینینگ، از فرآیند اثبات سهام استفاده میکنه و در حال حاضر در رتبه ششم بازار ارزهای دیجیتال قرار داره.
پولکادات یک شبکه جدید مبتنی بر بلاک چینه که رمزارز اختصاصی اون دات (DOT) نام داره.
کاربرد اصلی این توکن پرداخت هزینههای شبکه و تصمیمگیری برای آینده اونه. در حقیقت، هر فرد با داشتن دات میتونه یک حق رأی برای تصمیم گیری درمورد آینده شبکه پولکادات به دست بیاره.
سرمایهگذاری روی ارز دات، در حقیقت سرمایهگذاری روی آینده شبکه پولکاداته و قیمت این ارز دیجیتال هم با عرضه و تقاضا و امیدواریها نسبت به آینده این شبکه، بالا و پایین میشه.
این رمزارز در رتبه هفتم بازار ارزهای دیجیتال قرار داره.
این ارز دیجیتال، انشعاب یا همان فورکی از بیت کوین است.
در ۱ اوت سال ۲۰۱۷، با ایجاد بلاک شماره ۴۷۸,۵۵۹ در بلاک چین بیت کوین، یک بلاک چین جدید ایجاد و به این ترتیب، رسماً بیت کوین کش متولد شد. هدف از این فورک رفع دو مشکل اصلی کندی تراکنش ها و افزایش کارمزد ها بود.
در مقابل این دو مشکل کاربران دو دسته شدن گروه اول که عقیده داشتن باید قوانین محدود کننده ی بیت کوین رو از میون برد و راحت تر ازش استفاده کرد
ولی گروه دوم، با از بین بردن قوانین محدود کننده بیت کوین، به خاطر مسائل امنیتی مخالف بودن و عقیده داشتن باید راه حل جایگزینی پیدا کنیم. از دل این جدال با پیروزی گروه دوم، بیتکوین کش به وجود اومد.
در زمان نوشته شدن این مقاله بیت کوین کش در رتبه هشتم بازار ارزهای دیجیتال قرار داره.
ملقب به نقره ی بازار ارزهای دیجیتال، با قابلیت استخراج ۸۴ میلیون واحد، برای مقاصد روزمره تر و راحت تر.
لایت کوین یک ارز دیجیتال همتا به همتا است که امکان پرداخت های نسبتا فوری (تایید تراکنش ها حدودا ۴ برابر سریع تر از بیتکوین) و کم هزینه رو در سراسر جهان فراهم میکنه.
لایت کوین یک شبکه پرداخت متن باز مبتنی بر بلاک چینه. در این پروتکل میشه داراییهای دیجیتالی به نام لایت کوین یا به اختصار LTC رو بدون هیچ واسطه و نهاد مرکزی و به صورت کاملا غیرمتمرکز در سراسر جهان منتقل کرد.
خالق لایت کوین جوانی چینیالاصل به نام چارلی لی است. اون کارمند سابق گوگل و کوین بیس بوده که در سال ۲۰۱۱ با تغییرات بزرگی در پروتکل بیت کوین، شبکه لایت کوین رو معرفی کرد.
اکنون این رمزارز در رتبه نهمین رمزارز محبوب بازار قرار داره.
یونی سوآپ در حقیقت نام یک صرافی غیر متمرکزه که توکن مخصوص خودش با عنوان یونی (UNI) رو ارائه داده.
این صرافی در واقع یک پروتکل متن بازه که برای تبادل انواع توکن های ERC20 مورد استفاده قرار می گیره. این پروتکل در بستر شبکه اتریوم طراحی شده و همین عامل باعث افزایش سرعت و امنیت اونه.
هدف اصلی از طراحی توکن یونی این بوده که بستری برای کاربران بلاک چین اتریوم فراهم کنه تا بتونن به صورت مستقیم معاملات خودشون رو بدون نیاز به واسطه انجام بدن.
در حال حاضر یونی سوآپ بعد از بیت کوین دهمین ارز رایجه.