بلاکچین تکنولوژی ثبت اطلاعات و یک پایگاهداده همتابههمتا، غیرمتمرکز و عمومیه که به صورت بیواسطه مدیریت میشه.
میشه گفت با توضیح اینکه بلاکچین چیه و چطوری کار میکنه؛ احتمالا بیشتر دلایلی که باعث قدرتمندی این تکنولوژیه رو فهمیده باشی. حالا نوبت اینکه بگیم چرا بلاکچین یک سیستم پرداخت امن و قابل اعتماده.
اگه فکر میکنید چیزی از این تعریف سخت و طولانی متوجه نشدید، اصلا نگران نباشید! برای فهمیدن ساز و کار بلاکچین نیازی به این تعریفای دست و پا گیر نیست. بزارید کم کم جلو بریم و با جنبههای مختلف این سیستم شگفتانگیز بیشتر آشنا بشیم:
حتما میپرسید؛ اگه شخص خاصی نیست که روی این تکنولوژی نظارت داشته باشه، پس چطور خطاهای سیستم شناسایی یا از دستکاری در دادهها جلوگیری میشه؟
هدف بلاکچین؛ ذخیره و توزیع عمومی دادهها؛ به صورت بدون تغییره!
تا اینجای کار حدودا فهمیدیم بلاکچین چیه، اما خود این کلمه به چه معنیه؟
این واژه متشکل از دو قسمته:
این یعنی بلاکچین شبکهای از اطلاعات دیجیتالیه که به صورت یک زنجیره و به واسطه کدنگاریهای انجامشده، به هم متصلن!
یک بلاک سه قسمت داره:
هر بلاک در بلاکچین بیتکوین؛ حدودا یک مگابایت از اطلاعات رو ذخیره میکنه.
تقریبا هر ده دقیقه یک بلاک جدید در شبکه ایجاد میشه. اما اینهمه بلاک چطور ساخته، تایید و بعد به پایگاهداده اضافه میشن؟
برای اضافهشدن یک بلاک به بلاکچین چند مرحله باید طی بشه:
میشه گفت با توضیح اینکه بلاکچین چیه و چطوری کار میکنه؛ احتمالا بیشتر دلایلی که باعث قدرتمندی این تکنولوژیه رو فهمیده باشید. حالا نوبت اینکه بگیم چرا بلاکچین یک سیستم پرداخت امن و قابل اعتماده.
وقتی میگیم بلاکچین یک پایگاهداده عمومیه؛ خیلیها به اشتباه فکر میکنن توی این فضا، حریم شخصی کاربرها رعایت نمیشه و اطلاعات هویتی اونها فاش میشه. درحقیقت این سیستم اطلاعاتی، با اینکه کاملا شفافه اما معاملهگران صرفا با کلیدهایی مشابه نامکاربری شناخته میشن و خطری اطلاعات شخصی اونها رو تهدید نمیکنه.
درمورد مسئله اعتماد؛ بلاکچین برای افرادی که میخوان عضوی از شبکه تایید معاملات و اضافهکردن بلاکها باشن، آزمونی رو در نظرگرفته. این کاربران در صورت حل یک مسئله ریاضی پیچیده؛ مجاز به تایید و اضافهکردن بلاک به بلاکچین میشن.
حتی اگه کاربران بلاکچین هم دیگه رو نشناسن و نتونن به هم اعتماد کنن؛ باید این رو بدونیم که یک کاربر به تنهایی نمیتونه کل سیستم رو هک کنه!
حتی با وجود مجازشدن؛ مراحل اضافهکردن بلاک به بلاکچین که با نام ماینینگ یا استخراج شناخته میشه، اصلا ساده نیست. ماینرها یا همون استخراجکنندهها، برای این کار نیاز به تخصص، تجهیزات پیشرفته، زمان و انرژی زیادی دارن.
اما منظور ما از ماینینگ چیه؟ چرا ماینرها ریسک حلکردن معادلاتی به این پیچیدگی رو میپذیرن؟ پاداش ماینرها درعوض بازکردن بلاکهای جدید چیه؟
معاملات انجام شده ازطریق بیتکوین یا هر رمزارز دیگهای؛ توسط گروهی از کامپیوترهای مجازشده، تایید میشن.
وقتی معامله جدیدی انجام میشه؛ کامپیوترهای موجود در شبکه برای تایید اون با هم دیگه رقابت میکنن. اونها برای این کار، برنامههای خاصی رو روی کامپیوترهاشون نصب میکنن تا کد هَش بلوکی که معامله در اون صورتگرفته رو بشکنن. از اونجایی که کد هش طبق یک تابع پیچیده ساختهمیشه؛ قدرت محاسباتی زیادی مورد نیازه که باید یه وسیله دستگاههای خاصی (با نام ماینر) تامین بشه.
وقتی مسئله هش توسط ماینرها حل میشه، الگوریتم به دستاومده؛ معامله موجود در اون بلاک رو تایید میکنه. بعد از اون، خود سیستم بهعنوان پاداش، مقدار مشخصی رمزارز برای اون کاربر ارسال میکنه؛ به این فرآیند ماینینگ گفته میشه.
ماینرها نقاطی(کامپیوترهایی) هستن که در شبکه، کار بازکردن بلاکهای جدید و تایید معاملات رو انجام میدن! اگر علاقه داری درباره ماینر ها و نحوه کار اون ها بدونی پیشنهاد میکنم مقاله ماینینگ چیست؟ رو مطالعه کنید.
خیلیها فکر میکنن کاربرد بلاکچین فقط توی حوزه مدیریت و خرید و فروش ارزهای دیجیتاله؛ درحالی که این فناوری شگفتانگیز چیزی فراتر از یه بستر معاملاتیه!
در اوایل ظهور بلاکچین و بیتکوین؛ تنها کاربرد شناختهشده از این تکنولوژی، یک سیستم هوشمند برای راحتی معاملات دیجیتالی بود. اما با گذشت زمان ظرفیتها و تواناییهای بیشتری از این فناوری کشف و در زمینههای مختلفی مورداستفاده قرارگرفت؛ مثل:
بلاکچین دلیلی برای اعتماد به معامله از طریق ارزهای دیجیتاله!
درکنار تمام مزایایی که بلاکچین به عنوان یک پایگاهداده بسیار قدرتمند و بینظیر ارائه میده؛ معایبی هم درموردش وجود داره :
بیشتر بخوانید: کاربرد های بلاک چین در اقتصاد
درکنار کاربردهای متنوع بلاکچین، با این سیستم شگفتانگیز میتونیم معاملات امن، خصوصی و کارآمدی داشته باشیم؛ با حداقل هزینه و حداقل خطای انسانی. شفافیت و عمومیت درکنار غیرمتمرکز بودن، همه و همه باعث سختی تغییر در دادههای این شبکه و دستکاریهای انسانی میشه.
با در نظرگرفتن فرصتها و قابلیتهایی که بلاکچین در اختیار کاربرانش قرار میده؛ دور نیست زمانی که از این فناوری رو به رشد، در زندگی روزمرمون استفاده کنیم. چالشهایی که بر سر راه پیشرفت و جهانیشدن بلاکچین قراردارن، چالشهای تکنیکال (مربوط به تواناییهای این فناوری) نیستن! بلکه چالشهای سیاسی و نظارتی هستن.
توی این مقاله بهصورت کلی با بلاکچین آشنا شدیم؛ اما اگه دنبال زیر و بم داستانید، باید چیزای بیشتری درمورد ماینینگ و انواع ماینرها یاد بگیرید. مقاله بعدی ما تموم اون چیزیه که شما نیاز دارید تا از استخراج سر در بیارید! پس از دستش ندید!